Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Καναδάς: Ο πάγος δεν έχει σχηματιστεί ακόμη – Κίνδυνος για τις πολικές αρκούδες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ακραία έλλειψη θαλάσσιου πάγου στον καναδικό βορρά αυτόν τον χειμώνα είναι μια «έκκληση για αφύπνιση» για τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή για τις πολικές αρκούδες, σύμφωνα με τους οικολόγους.

Ο πάγος συνήθως αρχίζει να συσσωρεύεται στον Κόλπο Hudson τον Νοέμβριο, αλλά η περιοχή παραμένει σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από πάγο εν όψει θερμοκρασιών 6 °C πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου, η έκταση παγοκάλυψης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με μόλις 13 % της περιοχής να καλύπτεται με πάγο. Φυσιολογικά κάθε χρόνο, το 70-80% αυτού του τμήματος του κόλπου καλύπτεται με πάγο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πολικές αρκούδες στέκονται στην ακτή περιμένοντας να σχηματιστεί πάγος για το κυνήγι της φώκιας. Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα σχεδόν όλες οι εναπομείνασες 26.000 πολικές αρκούδες στον κόσμο θα ωθηθούν στα όρια της πείνας.

pag
Η έκταση του θαλάσσιου πάγου (με λευκό χρώμα) στον Κόλπο Hudson όπως καταγράφηκε από δορυφορικές μετρήσεις στις 30 Νοεμβρίου 2021. Πηγή: NSIDC

Μείωση του πάγου στον Καναδά – Αύξηση στην ρωσική πλευρά της Αρκτικής

Η καθυστερημένη έλευση του ψύχους φέτος, επηρεάζει και τους ανθρώπους της περιοχής γιατί δεν έχουν πρόσβαση στους κανονικούς κυνηγότοπους. Πρόκειται για τη μικρότερη παγοκάλυψη στην περιοχή μετά το 2010 αυτή την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση στην Αρκτική δεν είναι παντού ίδια, με την έκταση του θαλάσσιου πάγου γενικά να κυμαίνεται στο δέκατο χαμηλότερο επίπεδο για τον μήνα Νοέμβριο. Στη ρωσική πλευρά της Αρκτικής, η αύξηση του θαλάσσιου πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα είναι πάνω από το μέσο όρο, παγιδεύοντας πλοία στον πάγο και εμποδίζοντας τον εφοδιασμό σε πόλεις της Σιβηρίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ