Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Το μαύρο κουτί της Γης» θα καταγράψει την αναμέτρηση της ανθρωπότητας με την κλιματική αλλαγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια ομάδα από Αυστραλούς επιστήμονες και καλλιτέχνες κατασκεύαζει «το μαύρο κουτί της Γης». Η εγκατάσταση θα τοποθετηθεί σε μια πεδιάδα της Τασμανίας και θα καταγράψει την αναμέτρηση της ανθρωοπότητας με την κλιματική αλλαγή.

Η ιδέα προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον περασμένο μήνα με μια συμφωνία που κράτησε ζωντανή την ελπίδα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«”Το μαύρο κουτί της Γης” είναι μια κατασκευή και μια συσκευή, η οποία θα καταγράφει κάθε βήμα που θα κάνει η ανθρωπότητα προς την κατεύθυνση ή μακριά από την επικείμενη κλιματική καταστροφή», λέει ο Τζιμ Κέρτις, ο εκτελεστικός δημιουργικός διευθυντής της Clemenger BBDO, που εμπνεύστηκε την ιδέα του μαύρου κουτιού.

Ο ίδιος είπε ότι το κουτί όχι μόνο θα προσφέρει στον κόσμο έναν πλούτο από στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, αλλά οι πληροφορίες που θα καταγράφει θα βοηθήσουν ώστε να λογοδοτήσουν οι ηγέτες και να διδαχτούν οι μελλοντικές γενιές.

«Αν είναι να συμβεί το χειρότερο και καθώς ο πολιτισμός μας καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή, αυτό το άφθαρτο κουτί θα βρίσκεται εκεί και θα καταγράφει κάθε πληροφορία αυτής της διαδικασίας. Οπότε όποιος θα μείνει πίσω ή όποιος θα το βρει μετά θα διδαχτεί από τα λάθη μας», εξηγεί ο Κέρτις.

Ο μήκους δέκα μέτρων ατσάλινος μονόλιθος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τις φυσικές καταστροφές και θα λειτουργεί με ηλιακή και θερμική ενέργεια.

Η συσκευή, η οποία θα είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ, θα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να συγκεντρώνει συστηματικά στοιχεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας μια σειρά από 500 μεθόδους μέτρησης και θα τα αποθηκεύει αυτόματα.

Θα είναι γεμάτη με μονάδες αποθήκευσης που θα περιέχουν δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι μέσες θερμοκρασίες και η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ