Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ποινή ρεκόρ για λαθρέμποριο κέρατος ρινόκερου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας λαθρέμπορος που προμήθευε την αγορά με κέρατα ρινόκερου καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο στο Βιετνάμ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στη χώρα για αυτού του είδους το αδίκημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Βιετνάμ αποτελεί ταυτόχρονα χώρα διέλευσης και μεγάλη αγορά για το παράνομο εμπόριο οργάνων ζώων και οι ειδικοί καταγγέλλουν εδώ και καιρό την ανικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο 36χρονος, Ντο Μινχ Τόαν, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη επειδή εισήγαγε παρανόμως στο Βιετνάμ κέρατα ρινόκερου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2019 τελωνιακοί στο αεροδρόμιο του Ανόι είχαν εντοπίσει στην κατοχή του άνδρα αυτού 55 κέρατα ρινόκερου, που ζύγιζαν 125 κιλά, κρυμμένα μέσα σε γύψο.

Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και του Βιετνάμ το κέρας του ρινόκερου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Ο πληθυσμός των ρινόκερων της Αφρικής έχει αποδεκατιστεί από τους λαθροθήρες που τροφοδοτούν το παράνομο αυτό εμπόριο, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μόνο 29.000 ρινόκεροι εξακολουθούν να ζουν σε άγρια κατάσταση στην Αφρική, έναντι περισσότερων από 500.000 στις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Σύμφωνα με την ENV, συνολικά 317 αδικήματα που συνδέονται με το λαθρεμπόριο κέρατος ρινόκερου έχουν εντοπιστεί στη χώρα από το 2017 και 24 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε ποινές άνω των 5 ετών κατά μέσο όρο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ