Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη μαύρες τρύπες – Μελλοντικά θα συγκρουστούν μεταξύ τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστρονόμοι ανακάλυψαν το κοντινότερο στη Γη ζεύγος τεραστίων μαύρων τρυπών. Οι δύο μαύρες τρύπες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 89 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον πλανήτη μας και μελλοντικά αναμένεται να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Τα δύο αντικείμενα έχουν, επίσης, τη μικρότερη μεταξύ τους απόσταση (1.600 ετών φωτός) από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι μεγάλων μαύρων οπών στο παρελθόν. Τελικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, οι δύο μαύρες τρύπες αναμένεται να συγχωνευθούν σε μία γιγάντια μαύρη τρύπα.

Οι ερευνητές του διαστήματος, με επικεφαλής την Καρίνα Βόγκελ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, έκαναν την ανακάλυψη με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, που βρίσκεται δεξιά από το κέντρο του γαλαξία NGC 7727 στον αστερισμό του Υδροχόου, έχει μάζα περίπου 154 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, ενώ η μικρότερη, στον ίδιο γαλαξία, έχει 6,3 εκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ