Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ξένα έντομα κατακτούν την Ελλάδα – Μύγες εισάγονται ως βιολογικό… αντίδοτο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το 2004 με τις αθρόες εισαγωγές φοινίκων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων εμφανίστηκε στη χώρα μας το κόκκινο σκαθάρι. Ο «εισβολέας» κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξολοθρεύσει πολλούς φοίνικες σε όλη την Ελλάδα, φέρνοντας για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα το πρόβλημα των ξενικών ειδών εντόμων.

Οι εντομολόγοι έχουν καταγράψει περίπου 500 διαφορετικά είδη «εισβολέων», κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή. «Τα έντομα είναι η μεγαλύτερη ζωική ομάδα στον πλανήτη. Είναι επόμενο λοιπόν ο μεγαλύτερος αριθμός ξενικών ειδών στην Ευρώπη να είναι έντομα», εξηγεί ο Χρήστος Γεωργιάδης, έφορος της εντομολογικής συλλογής του Μουσείου Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.

«Υπολογίζεται ότι το 30% των ξενικών ειδών εντόμων είναι κολεόπτερα (λ.χ. σκαθάρια), το 25% είναι ημίπτερα (λ.χ. βρωμούσες), υμενόπτερα (λ.χ. σφήκες, μέλισσες, μυρμήγκια) είναι το 15%, λεπιδόπτερα (λ.χ. σκόροι, πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες) είναι το 10%, ενώ δίπτερα (λ.χ. μύγες) περίπου το 7%». Στην Ελλάδα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 496 «εισβολικά» είδη εντόμων.

Βιολογική καταπολέμηση άλλων εντόμων

Ανάμεσα σε αυτά που καταγράφηκαν πρόσφατα είναι μια πασχαλίτσα, μια μύγα και μια νυχτοπεταλούδα. «Η πασχαλίτσα, αν και… όμορφη, δημιουργεί προβλήματα σε αυτόχθονα είδη και εξαπλώνεται γρήγορα, εκτοπίζοντας άλλα είδη καθώς χρησιμοποιεί τις πηγές διατροφής και τους χώρους διαβίωσής τους», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

«Η μύγα είναι ένα από τα είδη που έχουν εισαχθεί για βιολογική καταπολέμηση άλλων εντόμων – συγκεκριμένα ενός είδους βρωμούσας. Αν και δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον. Τέλος η νυχτοπεταλούδα (η προνύμφη της, συγκεκριμένα) τρέφεται με κάποια είδη καλλωπιστικών φυτών που έχουμε και στην Ελλάδα και η εξάπλωσή της θα δημιουργήσει πρόβλημα στη βιωσιμότητα και φυσικών πληθυσμών ορισμένων από αυτά».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ