Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τα ‘Αλμπατρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα μελανόφρυδα άλμπατρος είναι από τα πιο πιστά μονογαμικά πλάσματα στη φύση, ωστόσο, πλέον χωρίζονται ολοένα και περισσότερο λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Σύμφωνα με την έρευνα οι περιβαλλοντικές συνθήκες δοκιμάζουν τις σχέσεις των ζευγαριών άλμπατρος σε σημαντικό βαθμό, σε ποσοστό έως και 7,7%. Αυτά τα αυξανόμενα ποσοστά «διαζυγίων» μπορεί να εμποδίσουν τις ικανότητές τους να μεγαλώσουν επιτυχώς τους απογόνους τους. Τα ζεστά νερά αναγκάζουν τα πουλιά να κυνηγούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν τα πουλιά αποτύχουν να επιστρέψουν εγκαίρως για μια περίοδο αναπαραγωγής, οι σύντροφοί τους μπορεί να προχωρήσουν με έναν νέο σύντροφο.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι ορμόνες του στρες των άλμπατρος αυξάνονται σε πιο σκληρά περιβάλλοντα, όπως όταν τα νερά είναι πιο ζεστά. Με πιο δύσκολες συνθήκες αναπαραγωγής και έλλειψη τροφής, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος και ένας σύντροφος μπορεί να κατηγορηθεί για την «κακή απόδοση» του – κάτι που μπορεί τελικά να προκαλέσει διαζύγιο. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οπότε αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερες διαταραχές», υποστηρίζει ο κ. Βεντούρα.

Θερμότερα νερά – Λιγότερη τροφή

Για τα θαλασσοπούλια, τα θερμότερα νερά σημαίνουν λιγότερα ψάρια, λιγότερη τροφή και ένα πιο σκληρό περιβάλλον. Λιγότεροι νεοσσοί επιβιώνουν, οι ορμόνες άγχους των πτηνών αυξάνονται και αναγκάζονται να πάνε ακόμη πιο μακριά για να κυνηγήσουν.

Τα άλμπατρος ζουν 50-60 χρόνια και περνούν μια μακρά, περίοδο εφηβείας κατά την οποία μαθαίνουν πώς να «ξελογιάζουν» έναν σύντροφο με τον χορό και κάνουν ταξίδια μακριά από το «σπίτι» τους, που διαρκούν χρόνια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ