Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στις Κυκλάδες λόγω κλιματικής αλλαγής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρά το γεγονός οτι χειμώνιασε, μέδουσες πλέουν ακόμα σε πελάγη ευτυχίας στο Αιγαίο! Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Σύρος και η Τήνος, έχουν καταγραφεί τελευταία, ολόκληρα κοπάδια από μέδουσες, οι οποίες συχνά ξεβράζονται κατά χιλιάδες στην ακτή.

Πρόκειται για τις μέδουσες του είδους «Pelagia nostiluca», ενός πελαγικού είδους που ζει κυρίως σε τροπικά νερά. Οταν είναι νεαρές, το χρώμα τους είναι πορτοκαλοκαφέ και όταν ενηλικιώνονται παίρνουν ένα πιο έντονο πορφυρό – μωβ χρώμα. Η γοητεία τους πάντως είναι παραπλανητική , αφού ένα τσιμπήματα μπορεί να επιφέρει πολύ επώδυνα για τον άνθρωπο. Τα κνιδοκύτταρα στα διαφανή πλοκάμια τους περιέχουν τις νηματοκύστες που εγχέουν τοξίνη στη λεία τους. Οι περισσότεροι θα υποφέρουν από πόνο, πρήξιμο και κάψιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα άτομα, καθώς και παιδιά, μπορεί να έχουν αρκετά σοβαρότερα προβλήματα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), παρατηρούμε φέτος το φαινόμενο των μαζικών εκβρασμών του είδους στις Κυκλάδες. Εκτιμάται ότι νότιοι άνεμοι ήταν αυτοί που ευθύνονται για την «απόβαση» των κοπαδιών της μέδουσας στη Μύκονο και στα άλλα νησιά.

Κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, το φαινόμενο κάνει υπερδεκαετείς κύκλους. «Το παρατηρούμε περίπου κάθε 12 χρόνια, αν και τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά πυκνών εμφανίσεων της μωβ μέδουσας έχουν αυξηθεί». Ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή, που με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού αυξάνεται και η περίοδος αναπαραγωγής της μέδουσας, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να εκτινάσσεται. «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί διάφορες ανακατατάξεις στα οικοσυστήματα, όμως δεν ευθύνεται μόνο αυτή», συνεχίζει ο κ. Χρήστου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ