Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ολοθούρια: Πολύτιμα για το περιβάλλον και την μαφία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα αγγούρια της θάλασσας ή «ολοθούρια», όπως είναι το πραγματικό τους όνομα, αναδεικνύονται σε πολύτιμους θησαυρούς της θάλασσας. Τελευταία, η τιμή τους αυξάνεται διαρκώς, καθώς γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα, ενώ στη πώλησή τους εμπλέκεται και η μαφία.

Τα αγγούρια της θάλασσας ανήκουν στα εχινόδερμα και –μεταξύ άλλων– θυμίζουν πράγματι το γνωστό λαχανικό. Διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς, συνεισφέρουν στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, ενώ στις εκκρίσεις τους περιέχεται άζωτο, αμμωνία και ανθρακικό ασβέστιο που αποτελούν κύρια συστατικά των κοραλλιογενών υφάλων.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι περιζήτητος μεζές στην Ασία όπου εκτός από τη γεύση τους είναι δημοφιλή και ως συστατικά παραδοσιακών φαρμάκων. Συνήθως τρώγονται σε αποξηραμένη μορφή, ενώ ορισμένοι πιστεύουν (λανθασμένα) ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Η τελευταία χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κίνα, ενδεχομένως λόγω του φαλλικού τους σχήματος και της ικανότητάς τους να σκληραίνουν και να εκκρίνουν τα εντόσθιά τους ως μηχανισμό άμυνας.

Το κερδοφόρο και επικίνδυνο εμπόριο ολοθούριων

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, τα αγγούρια της θάλασσας κόστιζαν λιγότερες από 50 στερλίνες το κιλό. Πλέον, κοστίζουν πάνω από 200 στερλίνες, ενώ τα σπανιότερα είδη τους μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 2.500 στερλίνες. Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί των ακριβότερων ειδών έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 60%.

Τον περασμένο Αύγουστο, τρεις άνδρες συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διακινήσουν λαθραία σχεδόν 1.000 κιλά αγγουριών της θάλασσας, τα οποία σύμφωνα με την ινδική ακτοφυλακή θα τους απέφεραν περίπου 500.000 στερλίνες στη διεθνή αγορά. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό.

Τα ολοθούρια και η μαφία

Και παρά τις προσπάθειες των αρχών, το πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς η τιμή των «αγγουριών» αυξάνεται διαρκώς. Η ζήτησή για ολοθούρια έχει οδηγήσει σε φονική βία στο Μεξικό, στην Ιαπωνία στο εμπόριο των αγγουριών εμπλέκεται η γιάκουζα, όπως ονομάζεται η μαφία της χώρας, ενώ το λαθρεμπόριό τους ανθεί στην ενδοχώρα της Ζανζιβάρης και της Τανζανίας.

Στη μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, η αστυνομία εντόπισε μετά από καταγγελία ντόπιων ψαράδων 1.716 αγγούρια της θάλασσας, αξίας σχεδόν 420.000 στερλίνων, κρυμμένα σε κοραλλιογενείς υφάλους κοντά στο Σουχέλι, ένα ακατοίκητο νησί της Ινδίας, τον Φεβρουάριο του 2020.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ