Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αμαζόνιος: Αυξήθηκε κατά 22% η αποψίλωση του δάσους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο εξακολουθεί να αυξάνεται ραγδαία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (Inpe), της Βραζιλίας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης του Αμαζονίου της τελευταίας δεκαπενταετίας, που άγγιξε το 22% και καταγράφηκε μεταξύ του Αυγούστου του 2020 και του Ιουλίου του 2021.

Οι δασικές εκμεταλλεύσεις στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο επεκτάθηκαν κατά 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο 2020-2021, έκταση που είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο 2005-2006 (14.286 τετραγωνικά χιλιόμετρα), σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος παρακολούθησης της αποψίλωσης των δασών PRODES του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Η συγκεκριμένη έκταση είναι δεκαπταπλάσια από αυτήν της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο ρόλος του Μπολσονάρο

Είναι η τρίτη αύξηση σε ετήσια βάση αφότου ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ο Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο πρόεδρος επικρίνεται με σφοδρότητα σε διεθνές επίπεδο διότι εξασθένισε την επιτήρηση του οικοσυστήματος του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο και υπερασπίζεται την εκμετάλλευση τομέων θεωρητικά προστατευόμενων περιοχών.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν «πρόκληση για μας και πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί έναντι των αδικημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος», αναγνώρισε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου του PRODES. Όμως προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις διαβεβαιώνοντας πως τα δεδομένα «δεν αντανακλούν επακριβώς την πραγματικότητα των τελευταίων μηνών».

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να καταπολεμήσει την παράνομη αποψίλωση του δάσους, αναπτύσσοντας μονάδες του στρατού στο πεδίο. Μολαταύτα ο πρόεδρος, συνεχίζει να εγκρίνει γεωργικές εκμεταλλεύσεις και το άνοιγμα μεταλλείων και ορυχείων σε τμήματα του τροπικού δάσους. Να σημειωθεί ότι μεταξύ του Αυγούστου του 2019 και του Ιουλίου του 2020, η επιφάνεια που αποψιλώθηκε έφθασε τα 10.851 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ