Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Στα 17 δις ευρώ τα κονδύλια για τα δάση μετά τη Γλασκώβη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα δάση είναι οι πνεύμονές μας και το σύστημα υποστήριξης της ζωής μας, καλύπτοντας το 30% της χερσαίας έκτασης της Γης και φιλοξενώντας το 80% της βιοποικιλότητάς της.

Στη διακήρυξη της Γλασκώβης αναγνωρίζεται ο σπουδαίος ρόλος των δασών και προβλέπονται κονδύλια 11 δις ευρώ , για τον μετασχηματισμό, την απώλεια και την υποβάθμισή τους έως το 2030 ενώ περίπου 6 δις ευρώ «προίκα» αναμένεται να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από τις παραγωγικές δραστηριότητές τους, τα δάση προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτικά είδη. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι πολύτιμοι βοηθοί κατά της διάβρωσης ενώ λειτουργούν ως «αποθήκες άνθρακα», όπως κι οι ωκεανοί.

Τα δάση παρέχουν επιβίωση και εισόδημα στο 25% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού (ξυλεία, ρετσίνι, δασικές καλλιέργειες, ποιμενική κτηνοτροφία κ.ά.). Παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, είναι πολιτισμικά αγαθά ενώ αποτελεί σπίτι εκατομμυρίων αυτόχθονων πληθυσμών.

Παγκοσμίως, η χειρότερη χρονιά για τα δάση, δίχως ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί τα στατιστικά στοιχεία για το 2021, ήταν το 2019, όταν κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα σε όλο τον κόσμο της φυσικής γης σε όλο τον κόσμο. Το 2019 ήταν μία καταστροφική χρονιά για το δάσος του Αμαζονίου, που αποτελεί σημαντικό πνεύμονα όλης της γης. Πάνω από 40.000 φωτιές ξέσπασαν, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Είναι σαφές πως για την Ελλάδα μία από τις καταστροφικότερες χρονιές όλων των εποχών για τα δάση ήταν το 2021.

Καλαμας

Στην Ευρώπη σε χειρότερο επίπεδο ήταν η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ρουμανία, που κατέγραψαν τεράστιες απώλειες μόνο σε εκτάσεις αλλά και σε βιοποικιλότητα.

To 2020 η Ευρώπη των 27 μετρούσε περίπου 1,59 δις στρέμματα σε έκταση δασών κι αυξήθηκε σε σχέση με το 1990.  Σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, πάνω από το ήμισυ της έκτασης ήταν καλυμμένο με δάση: Φινλανδία (66%), Σουηδία (63%), Σλοβενία ​​(61%), Εσθονία (54%) και Λετονία (53%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, μόνο το 1% της γης καλυπτόταν από δάση στη Μάλτα και λιγότερο από το 1/5 της γης ήταν δασική στην Ολλανδία (10%), την Ιρλανδία (11%), τη Δανία (15%) και την Κύπρο (19%).

Τα δάση και άλλες δασώδεις εκτάσεις καλύπτουν περισσότερο από το 40 % της Ευρώπης, καθιστώντας την μία από τις πιο πλούσιες σε δάση, περιοχές στον κόσμο. Εκτός από την παροχή ξυλείας και προϊόντων ξύλου, τα δάση μας φιλοξενούν πολλά οικοσυστήματα, τα οποία έχουν πολλαπλές λειτουργίες και φιλοξενούν ένα μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας της Ευρώπης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ