Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αντιδρούν οι Κερκυραίοι στην τουριστική επένδυση κοντά στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Κέρκυρας και περιβαλλοντικοί φορείς στην τουριστική επένδυση στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη θεωρώντας ότι αλλάζει η χρήση γης, σε μία περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί και με ευρωπαϊκή βούλα, προστατευόμενη.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού στον δήμο Θιναλίων Κέρκυρας, μετά την παραλία του Αλμυρού και του Άγιου Σπυρίδωνα. Το οικοσύστημα της Αντινιώτης καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων. Τα 900 στρέμματα συνδέονται με το νησί της Αγίας Αικατερίνης, γύρω στα 500 στρέμματα αφορούν στη λιμνοθάλασσα ενώ περί τα 600 αφορούν στο περιβάλλον έλος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σε οικόπεδο έκτασης 245,5 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχείο, 45 βίλες, συνεδριακούς χώρους, SPA, ιατρικά κέντρα κ.ά. Όλα αυτά, όμως, όπως υποστηρίζουν πολίτες, είναι μόλις 200 μέτρα από το έλος της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη.

Η περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ και της Ορνιθοπανίδας 2009/147/ΕΚ.  Οι τόποι Natura 2000 αφορούν απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση, φυτικά ή ζωικά είδη, ενδημικά, ευάλωτα κ.ά. Αφορούν επίσης, περιοχές που χρησιμοποιούν μεταναστευτικά είδη για φωλιές, ως ενδιάμεσο σταθμό μετανάστευσης κ.ά. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες μέρες πάρθηκε νέα απόφαση, από κοινοτικούς φορείς για την ενίσχυση της προστασίας της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι κάτοικοι:

*Το 2005 επιχειρήθηκε μέσα στο έλος η ανέγερση ξενοδοχείου 1.200 κλινών κι ισοπεδώθηκαν αμμοθίνες, αρχαίοι τάφοι, υδρόβια βλάστηση 64 στρεμμάτων. Τελικά, αποσύρθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατόπιν αγώνων των πολιτών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

*Το 2008 επιχειρήθηκε από άλλη εταιρεία η κατασκευή ξενοδοχείου στη Νήσο Αγίας Αικατερίνης σε οικόπεδο 243 στρεμμάτων. Μετά από αγώνες απορρίφθηκε η επένδυση από το αρμόδιο υπουργείο.

Πολίτες από τη Βόρεια Κέρκυρα καταγγέλλουν ότι η χωροθέτηση της επένδυσης είναι παράνομη. Θεωρούν πως ένα τέτοιο τουριστικό συγκρότημα θα δημιουργήσει έναν αχρείαστο, ενεργειακό φόρτο και προβλήματα στην υδροδότηση. Υποστηρίζουν πως θα τσιμεντοποιήσει πολύ μεγάλο μέρος της χερσονήσου της Αγίας Αικατερίνης οδηγώντας στην καταστροφή της ζώνης Natura του τελευταίου εναπομείναντος φυσικού αποθέματος  της Βόρειας Κέρκυρας.

achilleas thniskon 4401027 960 720

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αίτημα, για να μετατραπεί η περιοχή σε οικολογικό πάρκο, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις καταπατήσεων αλλά και τσιμεντοποίησης της λιμνοθάλασσας.

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25,Κρίτωνας Αρσένης, ο οποίος κατέθεσε αίτημα για να του αποδοθούν τα σχετικά έγγραφα, καθώς, όπως εξηγεί, η εταιρεία επιχειρεί να μπει στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων. Έτσι, θα μπορεί δηλαδή ν’ αδειοδοτηθεί με το ευνοϊκό καθεστώς της ταχείας διαδικασίας, βάσει του νόμου Χατζηδάκη 4608/2019.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ερώτηση του κ. Αρσένη στη Βουλή, η χερσόνησος Νήσου Αγίας Αικατερίνης, η λιμνοθάλασσα και το έλος της Αντινιώτης είναι ένα ενιαίο σύνολο.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, προς την κυβέρνηση, ο υγροβιότοπος της Αντινιώτης βρίσκεται σε καθεστώς απολύτου προστασίας σε όλη την έκτασή του, χωρίς διάκριση μεταξύ των διαφόρων επιμέρους οικοσυστημάτων, δηλαδή μέχρι των απώτατων ορίων της Ζώνης Natura 2000 GR2230001 και ζητά να πληροφορηθεί, τι μέλλει γενέσθαι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ