Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία για τα ορυκτά της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την εξόρυξη ουρανίου και σταματά την ανάπτυξη αμφιλεγόμενου ορυχείου στο Κβάνεφιελντ, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Οι σπάνιες γαίες πιστεύεται ευρέως ότι ήταν ο πραγματικός λόγος που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε προσφερθεί το 2019 σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, να αγοράσει από τη Δανία, τη Γροιλανδία. Το σχέδιο απέρριψε τότε η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Ανε Λόνε Μπάγκερ, λέγοντας: «Είμαστε ανοικτοί για δουλειές, αλλά δεν πωλούμαστε».

Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παραγωγός σπάνιων γαιών, μιας ομάδας 17 μετάλλων με ασυνήθιστες ιδιότητες. Η ζήτηση για μόνιμους μαγνήτες από νιόβιο ή άλλες σπάνιες γαίες αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το όρυχείο Κβάνεφιελντ, το οποίο ανήκει στην αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία Greenland Minerals, περιλαμβάνουν πλούσια ορυκτά όπως αποθέματα ουρανίου αλλά και σπάνιων χημικών στοιχείων που απαιτούνται στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών και όπλων.  Η Greenland Minerals αναμενόταν να εξασφαλίσει τελική έγκριση για το ορυχείο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο ευαίσθητο περιβάλλον.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ