Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Πώς το «Squid Game» ρυπαίνει το περιβάλλον

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφατη μέτρηση δείχνει ότι η μόλυνση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η παρακολούθηση, από τους χρήστες του Netflix, των δέκα δημοφιλέστερων σειρών και ταινιών του για χρονικό διάστημα ενός μήνα,  είναι παρόμοια με τη μόλυνση που θα προκαλούσε ένα αυτοκίνητο που θα ξεκινούσε από τη Γη και θα ταξίδευε για 1,2 δισ. χλμ. φτάνοντας στον Κρόνο.

Αν η μέτρηση αυτή αφορά μόνο δέκα σειρές, μεταξύ αυτών και το «Squid Game» για χρονικό διάστημα ενός μήνα γίνεται εύκολα αντιληπτό το επίπεδο της μόλυνσης που παράγει το Netflix στο σύνολο του περιεχομένου του σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις streaming υπηρεσίες παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές αλλά από χρήση ορυκτών καυσίμων.

H επιτυχία του Netflix οδήγησε στη δημιουργία και άλλων streaming υπηρεσιών από κολοσσούς της βιομηχανίας της τεχνολογίας (Amazon, Apple) και της ψυχαγωγίας (Disney). Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια streaming βιομηχανία που αρχίζει να συμβάλει και αυτή και μάλιστα αξιοσημείωτα στην μόλυνση της ατμόσφαιρας ενισχύοντας την κλιματική αλλαγή. Για αυτόν τον λόγο ιδρύθηκε η οργάνωση Greening of Streaming που έχει ρόλο ελέγχου της μόλυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον οι streaming υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα το Netflix ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει θέσει στόχο μέχρι το τέλος του 2022 να αποκτήσει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η λειτουργία του δηλαδή να παράγει μηδενικούς ρύπους βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων. Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι θα αναπτύξει μεθόδους για να μην διαρρέονται στην ατμόσφαιρα τα βλαβερά αέρια που παράγονται για τη λειτουργία της. Για τις ποσότητες που δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει η εταιρεία αναφέρει ότι θα υλοποιεί αντισταθμιστικές ενέργειες όπως αναδασώσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ