Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Τουρισμός: Το «πράσινο» ξενοδοχείο έχει πάει στις καλένδες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αισθητά πίσω από τις εξελίξεις, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των ξενοδόχων ν΄ αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία σε πράσινα, παραμένει η Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μείνει μετεξεταστέα στον τουρισμό.

Σε μία δύσκολη περίοδο, που βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό καταρρακωμένο λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook και της λαίλαπας της πανδημίας, το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να προσαρμοστεί και στα νέα δεδομένα, που επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολυδιαφημισμένη πρεμούρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για πράσινη ανάπτυξη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα, για τις ξενοδοχειακές μονάδες, πολύ περισσότερο, δε, για τα καταλύματα.

Παντού ανεμογεννήτριες

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει, για να “φυτέψει” παντού ανεμογεννήτριες ή να προωθήσει παντού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι κινήσεις της είναι πολύ περιορισμένες για να θέσει νέο θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για τα πράσινα ξενοδοχεία.

Μ΄εξαίρεση παλαιότερες πρωτοβουλίες, που αφορούν στο Πράσινο Κλειδί και τον θεσμό του Ξενοδοχειακού Πρωινού χρειάζονται δράσεις για την ανακύκλωση υλικών, για έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, για τη δημιουργία νέων πράσινων ξενοδοχείων με μηδενικό ισοζύγιο ρύπων και βέβαια για την περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού.

Προσαρμογές στις Υποδομές

Συν τοις άλλοις, χρειάζεται προσαρμογές στις αεροπορικές και τουριστικές και τις λιμενικές υποδομές, αφού αναμένεται τα κύματα καύσωνα να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και είναι απειλητικές για τα παλαιά υλικά κατασκευής.

Μετά από δυο χρόνια κυβερνητικής απραξίας, ως προς το φυσικό περιβάλλον σε σχέση με τα ξενοδοχεία, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ένα κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν και τα ελληνικά ξενοδοχεία να μπουν στη νέα εποχή, που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή.

Ο σχεδιασμός σε ό, τι αφορά στην Κλιματική Αλλαγή στο πεδίο του τουρισμού είναι ελλιπέστατος και χρειάζεται τη συνδρομή κι άλλων υπουργείων, προκειμένου ν΄ανταπεξέλθει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα παλαιά ξενοδοχεία πόλης, τα οποία έχουν δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων αλλά κι έλλειψη ρευστότητας για ανακαινίσεις, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος ενέργειας.

Ουδεμία πρόβλεψη για πράσινες στέγες στα ξενοδοχεία, για συζήτηση εξοικονόμησης νερού από τις πισίνες, αλλαγές που αφορούν στην αρχιτεκτονική τοπίου, άρδευσης κ.ά. αλλά ούτε και για πράσινες υποδομές στα αεροδρόμια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ