Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

COP26: Στους δρόμους της Γλασκώβης οι νέοι – «Τέλος το μπλα μπλα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μήνυμά τους στους ηγέτες στέλνουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της Γλασκώβης για να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις, ώστε να αναλάβουν δράση για το κλίμα, στο πλαίσιο της COP26 για την κλιματική αλλαγή.

«Μέχρι σήμερα ακούσαμε πολλά λόγια από τους ηγέτες του κόσμου (…) Διαδηλώσεις όπως αυτή ασκούν πίεση στους ανθρώπους της εξουσίας και γνωρίζουμε ότι αυτό το κίνημα πρέπει να μεγαλώσει για να πετύχει τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τωρινών και των μελλοντικών γενιών», δήλωσε η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε.

Εμπνευσμένοι από τη νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ εκατομμύρια νέοι έβγαιναν στους δρόμους σε χώρες όλου του κόσμου από το 2019, ζητώντας από τους ηγέτες να δράσουν πιο γρήγορα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή διακόπηκαν λόγω της πανδημίας covid-19, όμως έχουν ξεκινήσει και πάλι εδώ και μερικές εβδομάδες.

«Φεστιβάλ ”πράσινου ξεπλύματος”»

«Δεν είναι μια διάσκεψη για το κλίμα. Είναι ένα φεστιβάλ ”πράσινου ξεπλύματος” των πλούσιων χωρών. Μια γιορτή δύο εβδομάδων του μια από τα ίδια και του μπλα μπλα», κατήγγειλε μέσω του Twitter η Σουηδέζα ακτιβίστρια.

 «Ο κόσμος θα μας ακούσει»

Τον Οκτώβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σινγκολάνι και ο πρόεδρος της COP26, Αλόκ Σάρμα, είχαν δεσμευθεί να μεταφέρουν στη Γλασκώβη ένα μανιφέστο που υιοθέτησαν 400 νέοι από όλο τον κόσμο που συναντήθηκαν στο Μιλάνο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: περίπου 50 σελίδες προτάσεων για την ενεργειακή μετάβαση, τη χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των πολιτών. Ένας πιο ευρύς συνασπισμός οργανώσεων έχει καλέσει σε συντονισμένες διαδηλώσεις παντού στον κόσμο αύριο Σάββατο.

«Εδώ και δέκα χρόνια οι καταιγίδες στον Ειρηνικό είναι πιο ισχυρές, οι ξηρασίες πιο μακρές και οι πλημμύρες πιο έντονες. Οι αλιείες δεν μπορούν πλέον να θρέψουν τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο συμμετέχω στην πορεία», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Μπριάνα Φρούεαν, που πήγε στη Γλασκώβη από τα νησιά Σαμόα με την οργάνωση Pacific Climate Warriors. «Αρνούμαστε να είμαστε τα μόνα θύματα αυτής της κρίσης. Δεν θα πνιγούμε, θα πολεμήσουμε και το Σάββατο ο κόσμος θα μας ακούσει», τόνισε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ