Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ο Καραϊσκάκης ζει! (Για το γραφείο Τύπου της Βουλής…)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Καραϊσκάκης ζει! (για το Γραφείο Τύπου της Βουλής…). Και όχι μόνο ο Καραϊσκάκης. Και ο Κόδριγκτον ζει, και ο Χέιδεν ζει, και ο Δεριγνύ ζει (ο Δεριγνής που έλεγε ο Μακρυγιάννης). «Στη Βουλή των Ελλήνων ο Καραϊσκάκης και οι ναύαρχοι του Ναυαρίνου». Αυτό ανακοίνωσε υπερήφανο το γραφείο Τύπου της Βουλής, αναφερόμενο στους 4 πίνακες που απέκτησε το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή θα εκθέσει τα πορτραίτα των τριών ναυάρχων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), δηλαδή τις προσωπογραφίες των Codrington (Κόδριγκτον), de Rigny (Δεριγνύ) και Heyden (Χέυδεν). Επίσης έχει τοποθετηθεί ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο (1827)».

1 1

2

pinakas

PINKA3343

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής

«Η Βουλή των Ελλήνων φιλοξενεί, εδώ και λίγες μέρες, τέσσερις σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής, με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην Αίθουσα των Υπασπιστών, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, όπου αναπτύσσεται το κυρίως τμήμα της επετειακής έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», προστέθηκαν τα πορτραίτα των τριών ναυάρχων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827). Οι προσωπογραφίες των Codrington (Κόδριγκτον), de Rigny (Δεριγνύ) και Heyden (Χέυδεν) συνεκτίθενται πλέον στο «Ηρώον του Αγώνα» μαζί με τους πρωταγωνιστές του ’21 που αποδίδονται στα ζωγραφικά μετάλλια, ως τοιχογραφικός διάκοσμος του χώρου.

Στον χώρο υποδοχής του Προέδρου της Βουλής, όπου λαμβάνουν χώρα οι επίσημες συναντήσεις, έχει τοποθετηθεί ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο (1827)». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δασκάλου της νεοελληνικής τέχνης, Κ. Βολανάκη, ελαιογραφία εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Και τα τέσσερα ζωγραφικά έργα αποτελούν ευγενικό δάνειο προς τη Βουλή των Ελλήνων από ιδιώτη, στην εξαιρετική συλλογή του οποίου ανήκουν, με την ευκαιρία των εορτασμών της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ