Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

«Είχαμε σχέδιο να κλείσουμε τις τράπεζες», ας κατηγορήσουμε τους άλλους…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι πολιτικά  «αόρατος», αφού έχει μία κυρίως αρμοδιότητα: να «παρευρίσκεται» σε διάφορες εκδηλώσεις.

Ομως αυτή τη φορά δεν «εμφανίστηκε» απλώς, έριξε βόμβες.

Αποκάλυψε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι πριν από τις εκλογές του 2012, όταν ο ίδιος ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός, έκρυβε από τους Ελληνες ψηφοφόρους την απαίτηση της Ανγκελα Μέρκελ να μην γίνει επαναδιαπραγμάτευση στα Μνημόνια που βύθιζαν τη χώρα στην απόγνωση.

Ακόμη είπε επί λέξει «είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθεώρητες και χρήματα δεν υπήρχαν. Εσωτερικά το είχα συζητήσει, όχι με τους ξένους. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες το οποίο υπάρχει ακόμα στη Τράπεζα της Ελλάδος (αν δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση), αν παρατεινόταν η αβεβαιότητα για κάποιο μεγάλο διάστημα».

Δηλαδή ακυρώνει την -σε βαθμό υστερίας- κριτική περί σχεδίων ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες που έγινε τα αμέσως επόμενα χρόνια και κυρίως το 2015. Τα σχέδια υπήρχαν από το 2012, λοιπόν. Και ότι τελικά εφαρμόστηκαν capital control εξηγείται αν ξαναδιαβαστεί αυτό που γράψαμε παραπάνω: η Μέρκελ δεν ήθελε επαναδιαπραγμάτευση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ