Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Δεκαέξι γυναίκες νεκρές, αλλά ο Βορίδης δε λέει ούτε τη λέξη γυναικοκτονία. Φταίνε τα… στερεότυπα στις σχέσεις ανδρών – γυναικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα… στερεότυπα για τις σχέσεις των δύο φίλων. Αυτά πρέπει να αλλάξουν κατά τον Μάκη Βορίδη για να μην δολοφονούνται οι γυναίκες από τις συζύγους τους. Η αποτελεσματικότερη προσέγγιση έχει να κάνει με τις «στερεοτυπικές προσεγγίσεις», είπε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του έθεσαν το θέμα. Ο υπουργός Εσωτερικών έκλεισε το θέμα της ένταξης της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα σε αντίθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ο Μ. Βορίδης παρέπεμψε στην αυστηριοποίηση των ποινών για τις ανθρωποκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία. «Προφανώς, φαινόμενα ανθρωποκτονιών είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, ειδικά όταν συνδέονται με συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας. Οι εξοικειωμένοι με το Ποινικό Δίκαιο ξέρετε ότι υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις και, επομένως, υπάρχει επαύξηση του αξιόποινου, όταν οποιοδήποτε αδίκημα τελείται -κυρίως αδικήματα  σωματικής βίας, σωματικών βλαβών- σε περιβάλλον οικογενειακό. Προφανώς, η ανθρωποκτονία έχει επανέλθει στα ισόβια και, επομένως, εδώ η επαύξηση του αξιόποινου δεν μπορεί να επαυξήσει περαιτέρω, διότι ούτως η άλλως επιβάλλεται το μέγιστο της ποινής που έχει ο Ποινικός Κώδικας», είπε και πρόσθεσε ότι η αναγνώριση τυχόν ελαφρυντικών γίνεται με συνολικότερη στάθμιση της προσωπικότητας του δράστη και των συνθηκών τέλεσης των αδικημάτων.

Το πιο ενδιαφέρον που είπε ο Μ. Βορίδης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος. «Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι η αποτελεσματικότερη προσέγγιση -υπό την έννοια που να έχει κανείς τις ορθές ποινικές διατάξεις και τη σωστή εφαρμογή των ποινικών διατάξεων για να αντιμετωπίσει αυτές τις απαράδεκτες δολοφονίες- δεν αναιρεί γενικότερα ζητήματα, τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με στερεοτυπικές προσεγγίσεις στο μυαλό πολλών ανθρώπων, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των δύο φύλων», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και σημείωσε ότι «εκεί, όντως, χρειάζονται πολύ πιο σύνθετες και πολύ πιο απαιτητικές δράσεις, οι οποίες πράγματι μπορούν να συμβούν και στην κοινωνία των πολιτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε -και να είναι διαρκής- για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι κάτι πρέπει να επαφεθεί μόνο στη δράση της κοινωνίας των πολιτών».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ