Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Η Νίκη Κεραμέως απειλεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για το σκάνδαλο της CISCO!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεπερνά κάθε λογική η τακτική της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία έκανε επίδειξη αλαζονείας με δελτίο Τύπου με το οποίο απειλεί την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων, που «τόλμησε» να μην αποδεχτεί την μεθόδευση του υπουργείου στη σύμβαση με την εταιρία CISCO για το σύστημα Webex, που χρησιμοποιήθηκε για την τηλεκπαίδευση των μαθητών στη διάρκεια της πανδημίας!

Η κυρία Κεραμέως απειλεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, επειδή η Αρχή ουσιαστικά αμφισβητεί την ορθότητα των επιλογών της.

Η υπουργός Παιδείας καταλογίζει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι

  • αφιερώνει «τρεις ολόκληρες σελίδες» στα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα της τηλεκπαίδευσης,
  • τολμά να επικρίνει το υπουργείο Παιδείας επειδή δεν έχει συμμορφωθεί από τον Ιούνιο στις νέες υποχρεώσεις που θεσμοθετήθηκαν,
  • δεν ικανοποιείται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου περί διαφορετικής σύμβασης με την CΙSCO και θεωρεί ότι δεν εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η Νίκη Κεραμέως απειλεί ευθέως την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, (όπως εξάλλου κάνει και με τους εκπαιδευτικούς), με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αναφέροντας στο Δελτίο Τύπου ότι: «Το υπουργείο Παιδείας ασφαλώς σέβεται τις αποφάσεις των ανεξάρτητων αρχών. Οι αποφάσεις, όμως αυτές, υπόκεινται σε δικαστική κρίση»!

Έτσι η κυρία Κεραμέως δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, όταν δεν συμμορφώνονται με τις πολιτικές επιλογές…

Το «χαστούκι» της Αρχής στην κυρία Κεραμέως

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε επιπλήξει το υπουργείο Παιδείας εντοπίζοντας σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας που αφορά στα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex.

Συγκεκριμένα η αρχή έκρινε ότι τα προσωπικά δεδομένα αφού παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Το γεγονός αυτό συνιστά παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που το καλοκαίρι του 2020 ακύρωσε τη σύμβαση ΕΕ – ΗΠΑ για τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρίες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το «χαστούκι» της αρχής στη Νίκη Κεραμέως ζήτησε την παραίτηση της  υπουργού, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, κύριο Πιερρακάκη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ