Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη- εφιαλτική η πορεία της τιμής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ακριβότερη αγορά ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ελληνική, με τη μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να διαμορφώνεται στα 222,51 ευρώ/MWh. Από την αρχή του χρόνου η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 94,40 ευρώ/MWh, και είναι η δεύτερη υψηλότερη μετά την Ιταλία (100,54 ευρώ/MWh).

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών, αφού το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα διαμορφώνεται κυρίως από το φυσικό αέριο, με ποσοστό 46,40%, ενώ οι ΑΠΕ έχουν μερίδιο 19,40%. Επιπλέον η τιμή επιβαρύνεται από την κατάσταση στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει υψηλά και μετά από μία προσωρινή υποχώρηση κατά 26% την περασμένη εβδομάδα, χθες ξεπέρασε τα 71 ευρώ/MWh.

Το ράλι τιμών της ενέργειας είναι εφιάλτης για το οικονομικό επιτελείο που καλείται να ξαναδεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανακούφιση των νοικοκυριών, με δεδομένο ότι οι ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνονται μέρα με τη μέρα και οι πολίτες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ