Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ο θάνατος του εμποράκου από κορονοϊό – Χαριστική βολή για την αγορά τα νεα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιλεκτική χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς την επιβολή μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι έμποροι καταγγέλλουν ότι τα μέτρα ευνοούν τα σούπερ-μάρκετ σε βάρος των υπόλοιπων καταστημάτων. 

Τα μέτρα θα φέρουν «τεράστιες δυσλειτουργίες στην αγορά», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Αντί να συζητάμε για την Κυριακή, που είμαστε ανοιχτά, τις μεγάλες προσφορές στα καταστήματα, δυστυχώς έχουμε βρεθεί μπροστά σε νέο πισωγύρισμα», πρόσθεσε ο κύριος Καφούνης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο:

  • γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στο λιανεμπόριο, όπου τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είναι εμβολιασμένοι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταστηματάρχες,
  • γιατί υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανά κλάδο. Για παράδειγμα ισχύουν περιοριστικά μέτρα για το λιανικό εμπόριο, ενώ εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα,
  • γιατί να επιβάλονται πρόστιμα στον καταστηματάρχη, σε περίπτωση που λειτουργεί μόνος του ή μόνο με ένα υπάλληλο το κατάστημα και δεν προλαβαίνει να ελέγξει όλους τους πελάτες,
  • γιατί να μην γίνεται έλεγχος στην είσοδο των σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει υποδομή και η δυνατότητα απασχόλησης υπαλλήλου για τους ελέγχους.

Δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε σε όσους εμπόρους αναρωτιούνται «γιατί στο μεγάλο κατάστημα δεν γίνεται έλεγχος και πρέπει να γίνει στο μικρό», δήλωσε ο κύριος Καφούνης, προσθέτοντας: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα προκαλέσουν αντιδράσεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε πτώση στην κίνηση στην αγορά. Και το κρισιμότερο, εξαιρέσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου δεν είναι αποδεκτές, πρέπει να βρεθεί λύση για να λειτουργηεί ομαδά και δίκαια η αγορά». 

Αντιδράσεις και από τους επαγγελματίες της εστίασης

Η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, που ζητά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ