Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Υπερκαλύφθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου – Χάνει τον Δημόσιο χαρακτήρα της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η τελευταία πράξη του δράματος, της χαριστικής παραχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιώτες ξεκίνησε σήμερα με για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιας  ΔΕΗ ΔΕΗ -μέσω της οποίας η Επιχείρηση επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων ύψους έως και 1,35 δισ. ευρώ-, με ενδείξεις για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως από funds του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές της επιχείρησης σε πάνω από 1,35 δισ. ευρώ ανέρχονται οι προσφορές των επενδυτών για την έκδοση μετοχών Υπερκαλύφθηκε έτσι ήδη λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, το ποσό που ήθελε να αντλήσει η επιχείρηση. Από αυτά ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήξει στο δημόσιο ταμείο καθώς το Δημόσιο έχει αποφασίσει να κρατήσει μόνο το 34% των μετοχών, παραδίδοντας την επιχείρηση σε ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελέας ερευνά χρηματιστηριακά παιχνίδια που σύμφωνα με ενδείξεις σημειώθηκαν πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου, αναφέρεται ότι το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και της θυγατρικής του ΕΕΣΥΠ ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία). Εκτιμάται ότι για τον σκοπό αυτό το Δημόσιο θα πρέπει να συνεισφέρει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον 85% των 130-150 εκατ. νέων μετοχών θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδος, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί με δημόσια προσφορά στους εγχώριους επενδυτές. Η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από το Δ.Σ.σσ της ΔΕΗ σε συμφωνία με τους Συντονιστές της ΑΜΚ, Citi και Goldman Sachs μετά το κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Μετοχική σύνθεση

Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, στις 25 Οκτωβρίου διαμορφωνόταν ως εξής: ΕΕΣΥΠ 34,12%, ΤΑΙΠΕΔ 17%, θεσμικοί επενδυτές και ευρύ επενδυτικό κοινό 48,88%. Μετά την ΑΜΚ και με την υπόθεση ότι αφενός οι παλαιοί μέτοχοι δεν συμμετέχουν στην αύξηση και αφετέρου ότι το Δημόσιο και ο cornerstone επενδυτής -δηλαδή η CVC Capital, που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ- συμμετέχουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η μετοχική σύνθεση θα διαμορφωθεί ως εξής: Υπερταμείο 23,8%, ΤΑΙΠΕΔ 10,3%, υφιστάμενοι μέτοχοι 29,7%, CVC 10% και νέοι μέτοχοι 26,2%.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ