Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΕΚΤ: Συντηρητική πολιτική για πληθωρισμό και επιτόκια, παρά τις πιέσεις στην αγορά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη διατήρηση της πολιτικής για τα επιτόκια προσανατολίζεται το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που συνεδριάζει την Πέμπτη, για να συζητήσει και την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Οι Financial Times γράφουν ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ως προς την πολιτική επιτοκίων, αλλά το θέμα θα μετατεθεί για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Τον περασμένο μήνα πάντως εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την ορθότητα των μέτρων αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των συνεπειών του.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τράπεζα είναι μακριά από μία απόφαση για αύξηση των επιτοκίων και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα που μπορεί να κάνει, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, είναι να εκφράσει την «επαγρύπνηση» της τράπεζας για την άνοδο των τιμών. Η εκτίμηση στην ηγεσία της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από το επόμενο έτος.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ενεργειακή κρίση πυροδότησαν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 3,4% και τον Οκτώβριο αναμένεται ότι θα κλείσει ιστο 3,7%, σε υψηλό 13 ετών. Παρότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ευρωζώνης, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής σε αντίθεση με την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που κινούνται πιο επιθετικά. 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ