Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εν αναμονή της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το 1%.

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος έχει κατατάξει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία ΒΒ, αναμένεται να ανακοινώσει απόψε το αποτέλεσμα της τακτικής του αξιολόγησης.

Η υφιστάμενη κατάταξη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από εκείνη (ΒΒΒ-) η οποία χαρακτηρίζεται ως «επενδυτική» και επιτρέπει -σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (πλην του προγράμματος της πανδημίας, ΡΕΡΡ, στο οποίο άλλωστε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμμετέχουν κατ’ εξαίρεση).

Επίσης με «διαβατήριο» την κατάταξη των ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα, γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες (σήμερα γίνονται κατ΄εξαίρεση αποδεκτά με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να έχουν δανειστεί περίπου 47 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει στις 22 Οκτωβρίου ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται στις 19 Νοεμβρίου από την Moody’s.

Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία της S&P το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων δεν είναι θετικό καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού. Για παράδειγμα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου!

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στο επίπεδο του 1,02% ενώ στη διάρκεια της ημέρας έφθασε το 1,038%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,29% από το 0,12% και του 15ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,099% από 1,068%.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ