Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αυξήσεις έως 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες ετοιμάζουν πολλές επιχειρήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξήσεις από 10 έως 30% προγραμματίζουν πολλές επιχειρήσεις μετακυλίοντας στους καταναλωτές την ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 135 μελών του επιμελητηρίου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε επιχείρηση θα κάνει ανατιμήσεις ανάλογα με την εξάρτησή της από το ενεργειακό κόστος.

Οι μισές επιχειρήσεις που πήραν μέρος στην έρευνα εκτιμούν ότι το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν θα αυξηθεί κατά 10%, ενώ σε ποσοστό 15% εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του επιμελητηρίου, το 95% των επιχειρήσεων εξαρτώνται ενεργειακά από ηλεκτρικό ρεύμα και οι υπόλοιπες από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Για το ένα τρίτο των βιοτεχνιών η ενέργεια είναι ο βασικός συντελεστής κόστους, κατά συνέπεια επηρεάζει και το κόστος παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών.

Ως προς τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις τα κρίνουν ως ανεπαρκή και μόνο το 3% τα θεωρούν επαρκή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ