Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ρευστότητα: Θυσία στις τράπεζες και στον παραλογισμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με παρακάλια προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τις τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ώρα που η αγορά στενάζει από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Ο τραπεζικός τομέας θα μπορούσε και έπρεπε να έχει κομβικό ρόλο στην εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, δεδομένου ότι για να ξελασπώσουν οι τράπεζες από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν έχουν πληρώσει οι πολίτες με τα μνημόνια και μάλιστα αρκετές φορές…

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων από τους εκπροσώπους των τραπεζών, αλλά οι επαφές που είχε το καλοκαίρι με στόχο την εξασφάλιση δανείων με την εγγυοδοσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έπεσαν στο κενό.

Εξάλλου η ίδια η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τον ρόλο της και μάλιστα είναι αυτή που ζητά από τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου να δώσουν πίσω τα χρήματα που πήραν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ», ρίχνοντας βόμβα στις τοπικές αγορές και φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες! 

Αντί ρευστότητας οι τράπεζες έγιναν πιο «τσιγκούνες»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, αλλά στο πρώτο εξάμηνο του έτους είδε να κλείνει κι άλλο η στρόφιγγα των πιστώσεων. 

Ο παραλογισμός που επικρατεί είναι ότι για να σωθούν οι τράπεζες πλήρωσαν οι πολίτες και σήμερα που οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα, οι τράπεζες τους κλείνουν την πόρτα. Και μάλιστα την ώρα που οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα που την απέκτησαν με μηδενικά επιτόκια από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

Η κυβέρνηση επιπλέον φρόντισε να δώσει στις τράπεζες το πλεονέκτημα της διαχείρισης των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που όμως δεν φτάνουν στην αγορά.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Οι τράπεζες όμως ζητούν κι άλλες εγγυήσεις από την πλευρά του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να συσσωρευθουν κι άλλα κόκκινα δάνεια. Είναι οι ίδιες  τράπεζες που διαφημίζουν εύκολα καταναλωτικά δάνεια, υψηλού ρίσκου και μάλιστα με αρκετά υψηλά επιτόκια!

Οι τράπεζες υποστηρίζουν επιπλέον ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια για δανεισμό, αλλά δεν εξηγούν τι νόημα έχουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου αν όχι τη διευκόλυνση αυτών ακριβώς των επιχειρήσεων.

Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στραφούν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να μην αναλάβουν οι τράπεζες κανένα απολύτως ρίσκο. Όμως με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να έχει εμπλέξει χιλιάδες νησιώτες στην περιπέτεια της επιστροφής επιδοτήσεων από το πολυδιαφημισμένο «Εξοικονομώ», είναι αμφίβολο αν θα ήθελαν οι μικρομεσαίοι να πάρουν το ρίσκο να ζητήσουν δάνεια από την Αναπτυξιακή.

Διαβάστε επίσης:

Ζητάνε πίσω τις επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ