Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Δανειστές προς κυβέρνηση: Δώστε τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι δεν κατάφερε να πείσει τους δανειστές για «δημοσιονομικό χώρο» για έκτακτες παροχές στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που πλήττονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Πράγμα που φαντάζει λίγο περίεργο καθώς πρόσφατα αγόρασε αεροπλάνα και φρεγάτες και ανέβασε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι το μεγάλο έλλειμμα που διαμορφώνεται στο 7,3%, στο οποίο απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης το πάγωμα των κυβερνητικών προθέσεων για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα και πρόσθετες παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στο πλαίσιο των επαφών για την 12η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας έστειλαν το μήνυμα ότι πρέπει να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες οι εκκρεμότητες και να διευθετηθεί άμεσα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών το Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ήταν η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι των θεσμών βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με το οικονομικό επιτελείο στη διάρκεια της πανδημίας και οι πιέσεις που ασκούνται εντάθηκαν, καθώς οι δανειστές είπαν ότι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς εποπτείας συνδέεται με το θέμα των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Ένα από τα θέματα που επισημάνθηκε από τους δανειστές είναι οι συντάξεις που εκκρεμούν και γι αυτό έγινε ειδική συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα μειωθούν αυτές οι εκκρεμότητες, με την προγραμματισμένη αύξηση του ρυθμού απονομής των συντάξεων.

Ένα άλλο θέμα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι θεσμοί ζητούν να γίνουν εκκαθαρίσεις- εξπρές ώστε οι οφειλές να μην ξεπερνούν ετησίως το 0,2% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα όμως δεν έχει προχωρήσει και οι οφειλές του δημοσίου διογκώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας φθάνοντας στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δανειστές επιδιώκουν τον περιορισμό τους στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς ολοκληρώνονται σήμερα και η έκθεση των δανειστών θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, για να συζητηθεί στο Eurogroup που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ