Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητικές οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχητικές είναι οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021, επισημαίνουν 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ επισημαίνουν ότι  ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021, η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2020, οι προβλεπόμενες δαπάνες άγγιζαν τα 2.635 εκατ. ευρώ, μόλις 7 μήνες αργότερα στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε στις 1/7/2021, οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 1.075 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της κρισιμότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και των μακροοικονομικών στόχων που τίθενται από την κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, δημιουργείται έντονη ανησυχία ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων και τον ρυθμό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών ποια είναι η σχεδιαζόμενη απορρόφηση των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ποια η απορρόφηση στο σκέλος των δανείων για το 2021. Δεδομένης της πολύ χαμηλότερης των προσδοκιών απόδοσης του προγράμματος για το 2021, ο Υπουργός ερωτάται επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ