Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδιάζουν να το δώσουν κοντά στα Χριστούγεννα αντί για μέρισμα!- Ποιοί είναι οι δικαιούχοι (Παραδείγματα)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να φαντάζει πλέον απλησίαστη για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό η μοναδική ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι το επίδομα θέρμανσης.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι. Ο καιρός αρχίζει να αλλάζει καθώς σιγά-σιγά βαδίζουμε στους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου.

Και όμως το οικονομικό επιτελείο δεν είναι- αν και βαδίζουμε στα μέσα του Οκτώβρη- σε θέση να προσδιορίσει πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης.

Με την τιμή στο 1,14 ευρώ το λίτρο στην πρεμιέρα της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης οι περιοχές που ήδη πλήττονται από χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα όπου έπεσαν τα πρώτα χιόνια τα νοικοκυριά θα ματώσουν οικονομικά για να ζεσταθούν.

Η αύξηση της τιμής από πέρυσι είναι έως και 45%, όπως έχει ήδη γράψει το newscenter.gr.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης που θα γίνει και πάλι σε δύο δόσεις θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

– ‘Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ