Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – 45% ακριβότερο από πέρυσι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη έως και 45% σε σχέση με πέρυσι.

Παράγοντες της αγοράς τοποθετούν την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα από 0,79 ευρώ το λίτρο πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής. Υψηλότερα από 1,20 ευρώ το λίτρο προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταβολή του ποσού, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος το επίδομα δίνεται σε όσους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων ή βιομάζας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα. Για το λόγο αυτό και η συνολική δαπάνη για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης αυξήθηκε στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ ευρώ πέρυσι).

Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης

Το βασικό ποσό του επιδόματος καθορίζεται πλέον στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ( οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής)  που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ποσό του επιδόματος που θα προκύπτει δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ και υψηλότερο από 750 ευρώ.

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται:

Σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
Σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
Σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα

Παράλληλα η ΔΕΠΑ προχωρά σε έκπτωση τουλάχιστον 15% στο φυσικό αέριο, για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών, ενώ ξεκίνησε και η έκδοση των επιδοτούμενων λογαριασμών ρεύματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ