Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ανακάμπτει η αγορά των ομολόγων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τους «σκληρούς της ΕΚΤ» να μην παραταθεί μετά τον Μάρτιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας ΡΕΕΡ.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας Klaas Knot, ανέφερε σήμερα σε ομιλία του, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει τέλος στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ τον Μάρτιο, όπως άλλωστε προβλέπει το χρονοδιάγραμμά του, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεφύγει μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός. Ο ίδιος βέβαια, αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μία μέριμνα, προκειμένου να υπάρξει ένα μεταβατικό σχήμα στη συνέχεια προκειμένου να μην υποστεί σοκ η αγορά των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί φέτος στο 4% για να επανέλθει στο επίπεδο του 2% το 2022.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο επίπεδο του 0,89% από το 0,92%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,12% από το 0,14% και του 15ετούς έπεσε κάτω από το 1%, στο 0,987%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,93% απο 0,91% έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,11%.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ