Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς είναι η πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και προσφέρει διαβεβαιώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της.

Οι βάσεις της συνεργασίας μπαίνουν σήμερα στην Αθήνα με τις υπογραφές στη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, που θεωρείται αποτέλεσμα των άριστων σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Καϊρου.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

Το μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου που υπογράφεται σήμερα θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προβλέπεται να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ