Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν παίρνει μέτρα και «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση

Η Ευρώπη παίρνει σοβαρά μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ και αφήνει απροστάτευτα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας με μέτρα συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και άμεσα εφαρμόσιμα από τις εθνικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων στοχευμένων φορολογικών μειώσεων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αντί για μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκοιριών διακρίνεται για την αδράνεια καθώς εξαγγέλει απλώς την επέκταση υφιστάμενων επιδομάτων που ίσχυαν ενόσω δεν είχε ξεσπάσει η σοβαρή ενεργειακή.

Επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση με τις ενέργειές της αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά, ενώ για τις επιχειρήσεις των οποίων το κόστος ανεβάινει δεν εχει λάβει κανένα μέτρο. Και σαν να μην φτάνει αυτό την ώρα επίσης της μεγάλης ενεργειακής μάχης η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες ότι μένουν απροστάτευτοι στο κύμα των ανατιμήσεων που έρχεται.

Όσον αφορά την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν που ελπίζεται να ενεργοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή την Αθήνα, αυτή περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα αφορούν την έκτακτη στήριξη εισοδήματος σε νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση για εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις.

Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή υποστηρίζει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, εξετάζει πιθανά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας και την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου και αξιολογεί τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι τα εξής:

– Έκτακτη υποστήριξη εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) της ΕΕ.

– Εξουσιοδότηση προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών.

– Παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.

– Παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

– Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

– Διερεύνηση πιθανής αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην αγορά ενέργειας και ενίσχυση της παρακολούθησης στην αγορά άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

– Διευκόλυνση ευρύτερης πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποστήριξή τους μέσω συνοδευτικών μέτρων.

Σε ό,τι φορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ένα ενεργειακό σύστημα πιο ανθεκτικό και χωρίς άνθρακα, η Κομισιόν προτείνει τα εξής:

– Ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαδικασιών αδειοδότησης.

– Ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, για να υποστηριχθεί το εξελισσόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και του υδρογόνου.

– Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) να μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνει συστάσεις στην Επιτροπή, όπου χρειάζεται.

– Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ασφάλειας του κανονισμού εφοδιασμού για να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση και λειτουργία των αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη.

– Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη των εθελοντικών κοινών προμηθειών από τα κράτη μέλη των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ