Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Σε βέρτιγκο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – ανάγκη μέτρων ρύθμισης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης και εξορθολογισμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, καθώς και των ρύπων η κρίση θα επαναληφθεί, τονίζουν πηγές της αγοράς επιρρίπτοντας ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ελλιπή σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ενέργεις είναι ότι οι ίδιες πηγές που αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ από τη μια λένε ότι η πολιτική της απανθρακοποίησης είναι οικονομικά αναπόφευκτη και ηθικά επιβεβλημένη και από την άλλη πρόσθετουν ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι ανάγκη να διατηρηθεί για λόγους ισορροπίας.

«Όλοι συμφωνούμε πως η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος. Το ζητούμενο είναι ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Ο δρόμος, που έχει επιλεχθεί μετακυλίει σημαντικό κόστος στους Ευρωπαίους καταναλωτές και χωρίς κατ’ ανάγκη τα επιθυμητά αποτελέσματα για το περιβάλλον», ανέφεραν στο ΑΠΕ.

Ως προς τα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτά περιλαμβάνουν αποκλεισμό των traders από τη διαπραγμάτευση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου κατά την μεταβατική περίοδο ως την πλήρη απανθρακοποίηση και αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε η τελική τιμή μην ορίζεται από την ακριβότερη μονάδα – όπως γίνεται σήμερα – αλλά μεσοσταθμικά από το σύνολο των πηγών που συμμετέχουν στην αγορά (πχ μονάδες φυσικού αερίου, ανανεώσιμες πηγές, λιγνίτες, κ.α.) Οι ίδιες πηγές τάσσονται πάντως κατά των προτάσεων της ΡΑΕ για επιβολή πλαφόν στο όριο διακύμανσης των τιμών λιανικής του ρεύματος με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να επιβάλλεται η λειτουργία επί ζημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου ενέργειας η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 216,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη τιμή στη διάρκεια της ημέρας ξεπερνά για πρώτη φορά τα 300 ευρώ και φθάνει στα 301,65 ευρώ / μεγαβατώρα.

Πηγές της Μότορ Όιλ ανέφεραν σχετικά με τις αλλαγές που επέρχονται λόγω της πράσινης μετάβασης ότι ο όμιλος μετασχηματίζεται τόσο στη βασική δραστηριότητα της διύλισης όσο και στην εμπορία και την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές. Στη διύλιση οι επενδύσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ενώ στη λιανική σχεδιάζεται το πρατήριο του μέλλοντος που θα περιλαμβάνει νέα καύσιμα, φορτιστές ηλεκτροκίνησης αλλά και λιανική αγορά. Στις ανανεώσιμες πηγές ο στόχος του ομίλου είναι να φθάσει στα 500-600 μεγαβάτ ως το 2025.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ