Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Οικονομία: Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια βάζουν θηλιά στο οικονομικό επιτελείο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τη θηλιά στο λαιμό καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, καθώς η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, αλλά και τα μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν δίνουν και πολλά περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο.

Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών είναι εκ των πραγμάτων σταγόνα στον ωκεανό, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν εκτός εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε νέο δανεισμό, γεγονός που οδηγεί στην αλυσίδα «δανεισμός-χρέος-μνημόνια».

Το πόσο ανεπαρκές είναι το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης αποδεικνύεται από την εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος που μετακυλίεται στους καταναλωτές εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων, άρα και την επιβάρυνσης σε άλλα προϊόντα, θα φτάσει περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά ο προϋπολογισμός είναι ήδη ελλειμματικός.

Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και βασικών καταναλωτικών αγαθών τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και τις εκκρεμότητες προς τον ΕΦΚΑ, που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι τον Φεβρουάριο.

Από τις αρχές του νέου χρόνου έρχεται η αποπληρωμή υποχρεώσεων που συσσωρεύθηκαν εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι  επιστρεπτέες προκαταβολές των εταιρειών ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια είναι οι οφειλές που πρέπει να ρυθμιστούν σε δόσεις.

Η αφαίμαξη εταιρειών και νοικοκυριών καθιστά αμφίβολη την επίτευξη των στόχων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια – που διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη – προέρχονται από κονδύλια που θα διοχετεύονταν σε άλλες πολιτικές στήριξης, τις οποίες η κυβέρνηση θα ήθελε να υλοποιήσει. Με δεδομένο μάλιστα ότι το πρωτογενές έλλειμμα έχει υπερβεί το 7% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ