Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μέτρα ασπιρίνες από την κυβέρνηση για τον ενεργειακό Αρμαγεδδώνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ασπιρίνες δίνει η κυβέρνηση  Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσει το ηλεκτρο-σοκ από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτροδότησης αλλά και τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που ήδη υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην 85η ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις, αφαιρώντας όμως τα ποσά που διαθέτει από κονδύλια που θα πήγαιναν σε άλλες παρεμβάσεις για τον πολίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για ενεργειακή κρίση που απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε ότι η διάρκεια της κρίσης είναι μεγαλύτερη απ΄ό,τι προβλεπόταν και παραδέχτηκε ότι επιφέρει πρόσθετα βάρη στα νοικοκυριά.

Με το ένα χέρι δίνει, με το άλλο παίρνει …

Αποτέλεσμα μηδέν

Ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε επιπλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, τροποποιώντας άλλες προτεραιότητες. Κάτι που – όπως επισήμανε- στερεί πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, χωρίς να τις διευκρινίσει.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός της έκπτωσης στους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου και η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με τη διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Ως προς την επιδότηση του ρεύματος, ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός του ποσού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 9 ευρώ θα ανέβει περίπου στα 18 ευρώ για καταναλώσεις ως 600 κιλοβατώρες τον μήνα. Το συνολικό κόστος αυτής της πολιτικής ανέρχεται στα 326 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι διευρύνονται τα κριτήρια για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, ώστε να φτάσει περίπου στο ένα εκατομμύριο ο αριθμός των νοικοκυριών που θα έχουν δικαίωμα στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικού αερίου, πέλετ και καυσόξυλων. Τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης έχουν συνολικό κόστος 168 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό κόστος για τις παρεμβάσεις αυτές αφαιρείται από άλλα κονδύλια που είχαν προϋπολογισθεί για την ανακούφιση των πολιτών από το κύμα της ακρίβειας, δηλαδή πρακτικά ο πολίτης δεν βλέπει καμία απολύτως διαφορά στο ταμείο που κάνει στο τέλος της ημέρας.

Αναλυτικά:

Επιδότηση ρεύματος

Τα ποσά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης φτάνουν στα 400 εκατ. ευρώ από 150 που είχαν υπολογιστεί αρχικά. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ / μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ. Δηλαδή σε 18 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 600 κιλοβατώρες.

Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα λάβουν στήριξη 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα .

Οι παρεμβάσεις επεκτείνονται και στο φυσικό αέριο. Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος της προμήθειας με στόχο αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Επίδομα θέρμανσης

Διευρύνεται το συνολικό ύψος του ποσού που θα διατεθεί αλλά και του αριθμού των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης. Ειδικότερα:

·        Αυξάνεται το ποσό βάσης υπολογισμού από τα 220 ευρώ σήμερα στα 300 ευρώ

·        Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%

·        Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει από τα 80 στα 100 ευρώ

·        Το μέγιστο επίδομα αυξάνει από τα 650 στα 700 ευρώ

·        Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια σε 14.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 που ισχύει σήμερα, σε 26.000 ευρώ από 24.000 για οικογένεια με 2 παιδιά και σε 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά

·        Αλλαγές υπάρχουν και στα περιουσιακά κριτήρια καθώς η αντικειμενική αξία της περιουσίας για τον άγαμο αυξάνεται στα 180.000 ευρώ από 130.000 ευρώ σήμερα και στις 300.000 ευρώ για τον έγγαμο από 250.000 ευρώ

Παραδείγματα

Για οικογένεια με 2 παιδιά στο κέντρο της Αθήνας με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43 το επίδομα θα ανέρθει από 114 ευρώ πέρυσι στα 181 φέτος, δηλαδή σχεδόν 1,5 ευρώ την ημέρα για το τεράμηνο. Στη Θεσσαλονίκη με συντελεστή 0,71 το επίδομα ανεβαίνει από 188 στα 299 ευρώ.

Ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1.000.000 από 707.000 που το έλαβαν πέρυσι. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα γίνει μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myΘέρμανση.

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Το ηλεκτρο-σοκ αποδεικνύει την ανεπάρκεια των μέτρων Μητσοτάκη

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ