Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ενέργεια: Το ηλεκτρο-σοκ αποδεικνύει την ανεπάρκεια των μέτρων Μητσοτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανεπαρκή αποδεικνύονται, πριν καν εφαρμοστούν, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που πυροδοτείται από την ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας. 

Έτσι σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για αύξηση των κονδυλίων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και διεύρυνση των κριτηρίων για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Ωστόσο, με το κόστος της ενέργειας να καλπάζει τις τελευταίες εβδομάδες είναι αμφίβολο κατά πόσο τελικά θα ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αφού είναι πιθανό το ράλι των τιμών της ενέργειας να συνεχιστεί.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες  του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες. Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021 κάθε μεγαβατώρα «πράσινης» ενέργειας που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ