Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Οι καταναλωτές πληρώνουν το μάρμαρο της ενεργειακής κρίσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε  βαθιά ενεργειακή κρίση βυθίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ εξ αιτίας της ισχυρής ζήτησης.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά, θεωρείται δεδομένο ότι το ενεργειακό ηφαίστειο θα παραμείνει ενεργό με τη λάβα του να κατακαίει τα νοικοκυριά.

Η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε το μεσημέρι της Τετάρτης άνοδο 25,14% στα 145,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

w06 150451w18154358w1773503Pilones

Τα νούμερα είναι απογοητευτικά καθώς στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο η τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο και μόλις 46,6 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο (αύξηση 189 %) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

«Το άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασαν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».

Ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι βλέπει σε αυτή την πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών «μια κίνηση πανικού και φόβου» απέναντι στα χαμηλά αποθέματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι αναλυτές της ING προσθέτουν επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων «υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία και της πιθανότητας ενός ψυχρότερου χειμώνα».

Σύμφωνα με ειδικούς Capital Economics, οι τιμές «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος» μεσοπρόθεσμα.

w26 94842w2682623w14140408w13142117w2675826w2282119electricitydeh3

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει στο μικροσκόπιο τον σχεδιασμό της ενεργειακής της αγοράς και θα εξετάσει προτάσεις για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ το μπλοκ προσπαθεί να κρατήσει στον σωστό δρόμο τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την ώρα που οι τιμές ενέργειας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρισμού και αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς οι περιορισμένες προμήθειες αερίου έρχονται σε σύγκρουση με την ισχυρή ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία της COVID-19.

Η κρίση έχει διχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ  για το εάν θα πρέπει ή όχι να παρέμβουν οι Βρυξέλλες. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια σειρά από επιλογές για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν ζητήσει την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να αποσυνδεθεί η τιμή της ενέργειας από το κόστος του αερίου.

w04 61813w10100906w08163708w0871522eurogroup

Δεν έχουν πειστεί όλες οι χώρες. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αναμένουν οι συνθήκες στην αγορά αερίου να χαλαρώσουν την άνοιξη και κάποιες κυβερνήσεις λένε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καλύτερα με εθνικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις για να προστατευθούν οι καταναλωτές απέναντι στους υψηλούς λογαριασμούς – μέτρα που πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει.

Η αύξηση των τιμών επήλθε ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται για σημαντική αναβάθμιση των πολιτικών για το κλίμα, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των φτωχότερων κρατών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ότι τα μέτρα για αύξηση του κόστους των καυσίμων που ρυπαίνουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια.

Η Κομισιόν ανησυχεί μεν αλλά κωλυσιεργεί δε

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό και πρόσθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας για την ΕΕ να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές αυξήσεις.

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

w05 111333w2820372524742168

«Οπότε για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα με την ενέργεια είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές που μας προσφέρουν σταθερές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία, διότι το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Πούτιν: Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά οφείλεται σε λάθη της Ευρώπης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος σήμερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι για αυτή ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέπραξε λάθος όταν θέλησε να απαλλαγεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου, είπε ο Πούτιν.

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη. Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ήταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου», «και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λαθεμένη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

w06 155827w16164354VladimirPutin

«Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: σήμερα πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία ήταν και είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ασία και την Ευρώπη, καθώς τηρεί πλήρως όλες της τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τέτοιου είδους συμβόλαια.

Τόνισε μάλιστα ότι στην «ιστορία δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό που η Gazprom να αρνήθηκε να αυξήσει τις προμήθειες στους καταναλωτές της, όταν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ