Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πώς η πανδημία απειλεί την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα νέα ξεσπάσματα της πανδημίας covid-19 στη νοτιοανατολική Ασία έχουν πλήξει την παραγωγή των εργοστασίων σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας απειλώντας την ανάκαμψη της περιοχής και προκαλώντας αναταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό προϊόντων, όπως ενδύματα, οχήματα και ηλεκτρονικά είδη.

Βιετνάμ

Τα lockdown στο Βιετνάμ, ώθησαν τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών, ρουχισμού και υποδημάτων να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία του. Οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κορονοϊός έπληξε αρχικά τις βόρειες περιοχές του Βιετνάμ όπου βρίσκονται οι περισσότερες βιομηχανίες που παρέχουν προϊόντα στην Apple, την Samsung και άλλες διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες.

Ταϊβάν

Η Pou Chen Corp της Ταϊβάν, που κατασκευάζει υποδήματα για τη Nike και την Adidas, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στο εργοστάσιό της στην Χο Τσι Μινχ και η Changshin Vietnam, μια νοτιοκορεάτικη εταιρεία που κατασκευάζει υποδήματα για τη Nike, αναγκάστηκε να κλείσει τρία από τα εργοστάσιά της.

Η Nike μείωσε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της το οικονομικό έτος 2022 και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων της στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Οι αγοραστές του νέου iPhone 13 της Apple θα πρέπει να αναμένουν περισσότερο για να το αποκτήσουν λόγω της επιδημίας στο Βιετνάμ, όπου συναρμολογούνται μέρη της κάμερας του κινητού.

Η Ένωση Υφασμάτων και Ενδυμάτων του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι πολλές διεθνείς μάρκες ρούχων έχουν μεταφέρει τις παραγγελίες τους εκτός Βιετνάμ, ενώ πρόστιμα για καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων έχουν επιβληθεί στο 60% των κατασκευαστών ενδυμάτων και υποδημάτων που παραμένουν στη χώρα.

Μαλαισία

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ημιαγωγών έχουν κάνει λόγο τους τελευταίους μήνες για προβλήματα στην παραγωγή στη Μαλαισία που οφείλονται στην πανδημία covid-19 και τα οποία έχουν πλήξει την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι περιορισμοί στη Μαλαισία, η οποία παρέχει το 67% της παγκόσμιας αγοράς πλαστικών γαντιών, ανάγκασαν πολλούς κατασκευαστές να αναστείλουν τις εργασίες τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον ίδιο μήνα η Ford Motor Corp επεσήμανε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου της στις ΗΠΑ όπου κατασκευάζεται το φορτηγάκι της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις λόγω ελλείψεων ημιαγωγών που προκλήθηκαν από την επιδημία covid-19 στη Μαλαισία.

Ταϊλάνδη

Η χώρα επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε υψηλού κινδύνου επαρχίες, περιλαμβανομένης της Μπανγκόκ. Τον Ιούλιο η Toyota σταμάτησε την παραγωγή αυτοκινήτων σε τρία από τα εργοστάσιά της στην Ταϊλάνδη λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων εξαιτίας της πανδημίας.Η Ταϊλάνδη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα συναρμολόγησης και εξαγωγής αυτοκινήτων στην Ασία για κάποιες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Toyota και η Hοnda.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ