Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Eurogroup: Συνεδριάζει με θέματα τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τιμές της ενέργειας, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανησυχίες για τις συνέπειες της πανδημίας, που θέτουν εν αμφιβόλω την ανάκαμψη των οικονομιών στα κράτη- μέλη του Eurogroup είναι τα θέματα που εξετάζει το Eurogroup που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο. Τα θέματα αυτά θα τεθούν προς συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 22-23 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνιαχου επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω ζητημάτων όπως οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας. Πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που μετατρέπουν τη βελτίωση της οικονομίας σε μια μακροχρόνια ανάκαμψη».

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών και διαμορφώθηκε στο 3,4%, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας.

Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Ελλάδα με κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup ζητούν συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος από τους καταναλωτές.

Συζήτηση και με ελληνικό ενδιαφέρον

Η συνεδρίαση του Eurogroup έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα εξετασθεί η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το Σεπτέμβριο, η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της χωρίς ωστόσο η Ευρωπαϊκή πλευρά να προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία του ΑΕΠ φέτος. «Η ανάκαμψη φαίνεται να είναι δυνατή, αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού μπορεί να φτάσει», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνας ομόλογό τους ενημέρωση για το πώς προτίθεται η Αθήνα να προχωρήσει στην εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το τι θα πράξει για τα κόκκινα δάνεια. Αναλυτική συζήτηση για τα θέματα θα γίνει στο τέλος του έτους, μετά την δημοσιοποίηση της 12ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ