Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Βουλή: Κατατίθεται το προσχέδιο προϋπολογισμού (με το βλέμμα στις κάλπες;)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις γνωστές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη αποδομηθεί – περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Το κόστος των παρεμβάσεων για το 2021 και το 2022 είναι της τάξεως 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,1 δισ. αφορούν το 2021, ενώ προβλέπονται και άλλα 2,4 δισ. για το 2022, καθώς υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που εξαρτάται από το πόσο οδυνηρή θα αποδειχθεί η πραγματικότητα τον χειμώνα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν μάλιστα ότι αν βελτιωθούν οι δείκτες ανάπτυξης στο τρέχον έτος τότε μπορεί να υπάρξει επιπλέον πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Με άλλα λόγια, αν δούμε πρόσθετα μέτρα στήριξης θα ετοιμαζόμαστε για κάλπες την άνοιξη.

Τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός

Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Πάντως κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται έχουν ήδη ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα αυτά είναι:

1. Γονικές παροχές – Δωρεές: Αύξηση του αφορολογήτου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ. Μέτρο που είναι σαφές ότι ευνοεί μόνον όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και έχουν πλέον την ευκαιρία να αποφύγουν φόρους.

2. Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο: Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

3. Γυμναστήρια – Σχολές Χορού: Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δηλαδή, αν ένα νοικοκυριό δυσκολεύεται να πληρώσει τα κοινόχρηστα λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων τον χειμώνα, θα χαρεί που θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα γυμναστήρια…

4. Ζωοτροφές: Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Μέτρο που είναι ασπιρίνη και δεν λύνει το πρόβλημα επιβίωσης των κτηνοτρόφων που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές του καλοκαιριού.

5. Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων: Μείωση 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για απροκάλυπτη στήριξη των μεγάλων εταιρειών σε βάρος των μικρομεσαίων, που ουσιαστικά εκβιάζονται να συγχωνευθούν για να έχουν φορολογική διευκόλυνση και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

6. Συνδρομητική τηλεόραση: Επέκταση της αναστολής πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.

Επίσης θα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που ήδη έχουν προβλεφθεί και ανακοινωθεί για το 2022. Πιο συγκεκριμένα:

1. Διατηρείται και το 2022 το πάγωμα της πληρωμής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους).

2. Παραμένουν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

3. Μειώνεται από το 24% στο 22% ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις, κάτι που δεν αφορά βεβαίως τους εργαζόμενους, αλλά μόνον τους επιχειρηματίες.

Επίσης περιλαμβάνονται και άλλες παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων:

1. Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.

2. Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ.

3. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%.

4. Προβλέπεται επίδομα φυσικού αερίου.

5. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

6. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωράει η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

7. Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

8. Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 Euro/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

9. Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Συγκεκριμένα, για το 2022, και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Το συγκεκριμένο μέτρο να θυμίσουμε ότι ήταν ένα από τα ευτράπελα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αφού άλλα είπε, άλλα εννοούσε και άλλα θα γίνουν…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ