Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Αφορολόγητες από σήμερα οι γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μηδενικό φόρο θα έχουν από σήμερα γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων  έως 800.000 ευρώ ανά γονέα, από 150.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Αντιμέτωποι όμως με μερικές «παγίδες» μπορεί να βρεθούν γονείς και παιδιά. Γονείς και συγγενείς πρώτου βαθμού μπορεί να χρειαστεί να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για τη δωρεά χρημάτων και τα παιδιά θα έχουν το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετου φόρου με συντελεστές που φτάνουν ακόμη και το 44%.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Σύζυγο του κληρονομούμενου.
  • Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
  • Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
  • Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
  • Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι οι φοροαπαλλαγές ευνοούν τη «μεσαία τάξη», αν και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, τα ποσά άνω των 200.000 αφορούν ένα ελάχιστο ποσοστό των Ελλήνων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ