Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

ΣΕΠΕ: Tι αγόρασαν οι Έλληνες το 2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ: Το 2020 οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου αφορούσαν, κυρίως, Λευκές Συσκευές και Κλιματιστικά σε ποσοστό 35%. Ακολουθεί ο εξοπλισμός Σταθερής – Κινητής Τηλεφωνίας και Πληροφορικής με μερίδιο περίπου 30%.

Οι Συσκευές Ήχου και Εικόνας κατέλαβαν ποσοστό της τάξης του 18%, οι Μικροσυσκευές μερίδιο 13%, ενώ η συμμετοχή των λοιπών προϊόντων εκτιμάται στο υπόλοιπο 4%. Η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση πωλήσεων για το εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας και πληροφορικής.

Τις τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου παρουσιάζει η κλαδική μελέτη, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP ΑΕ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, στην εγχώρια αγορά του λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών είχε, ήδη, γίνει διείσδυση μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων του διεθνούς εμπορίου.

“Τα δίκτυα των οργανωμένων μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων διευρύνθηκαν με έντονο ρυθμό την τελευταία εικοσαετία. Ωστόσο, η βαθιά ύφεση, που επικράτησε τα τελευταία έτη, οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας αρκετών παραδοσιακών αλυσίδων. Οι μεγάλες αλυσίδες, που παρέμειναν στην αγορά, προχώρησαν τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών τους και της γενικότερης εταιρικής αναδιάρθρωσης, σε συγχωνεύσεις καταστημάτων και συρρίκνωση του δικτύου τους. Επίσης, μεγάλες αλλαγές σημειώθηκαν και στην πλευρά των αγοραστικών ομίλων και των δικτύων τους”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ