Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Απάντηση στον Αδωνι από τον Γ. Καββαθά (ΓΣΕΒΕΕ): Οι συγχωνεύσεις μειώνουν τις θέσεις εργασίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για «σχέδιο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων και εξαναγκασμού σε πτώχευση, υπέρ των μεγάλων και των ολιγοπωλίων» μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας,  Γιώργος  Καββαθάς. Καιι αυτό «παρά τον πακτωλό χρημάτων που έρχεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», που όπως εξήγησε «έγινε εν κρυπτώ χωρίς δημόσιο διάλογο».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε:

«Η Έκθεση Πισσαρίδη και το Ταμείο Ανάκαμψης μιλούν για εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η εμπειρία των συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρήσεων δείχνει μείωση των θέσεων εργασίας. Άρα είναι ένα εργαλείο το οποίο μεγεθύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις κάνει να έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ταυτόχρονα μειώνει τις θέσεις εργασίες για τις μικρές επιχειρήσεις, γιατί δεν υπάρχει κανένα εργαλείο είτε σε επίπεδο χρηματοδότησης, είτε σε επίπεδο νομικού πλαισίου, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικότερες.

Παρότι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αποκλεισμένες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα, έρχεται η Ένωση των Τραπεζών και λέει το 80% των μικρών επιχειρήσεων απορρίπτεται γιατί δεν καλύπτει τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν μας λένε όμως ποια είναι αυτά τα κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μικρές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν μέχρι εννέα άτομα προσωπικό απασχολούν το 57% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αν χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τις καλύψει η μοναδική επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα φέρει σε μια δεκαετία, στην ωρίμανση του έργου 75.000 θέσεις. Για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα χρειάζονταν 20 Ελληνικά.

Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έγινε εν κρυπτώ χωρίς δημόσιο διάλογο. Ενα τέτοιο σχέδιο συνολικού ποσού πάνω από 70 δισεκατομμυρίων αν συμπεριλάβουμε και το ΕΣΠΑ, θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου κι όχι μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης. Πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων και εξαναγκασμού σε πτώχευση, υπέρ των μεγάλων και των ολιγοπωλίων».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ