Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται η «λυπητερή» για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Τετάρτη (22/09) ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που αφορά περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται φέτος με τον ίδιο τρόπο που προσδιορίστηκε και πέρυσι, δηλαδή με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, αφού οι νέες εφαρμόζονται από το 2022. Επίσης δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις.

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, ως εξής:

-έναρξη πληρωμών – πρώτη δόση – στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωση στις 28/2/2022

-ή καταβολή των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι πυρόπληκτοι, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, που έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μέχρι και αύριο, Τρίτη, 21/09, απαλλάσσονται κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί.

Όσοι υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη (21/09) και  μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, θα δουν στην εκκαθάριση να περιλαμβάνονται τα ακίνητα στην φορολογία, αλλά στη συνέχεια θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ, με τις απαλλαγές.

Δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες:

  • που έχουν συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα 9.000 Ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 1.000 Ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  • όσοι έχουν κτίσματα συνολικής επιφάνειας μέχρι 150 τετραγωνικά,
  • όσοι έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 85.000 Ευρώ, για τον άγαμο, 150.000 Ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 Ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

–         το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

–         το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Αντίθετα μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων:

·        απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.

·        τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.

·        δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ