Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΣΕΒΚ: Μείωση του ενεργειακού κόστους ζητά η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας

Η επιστροφή των δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να μετατεθεί για το έτος 2023 και όχι κατά το έτος 2022.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την μεγάλη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθ’ ότι το ενεργειακό κόστος για έναν κατ’ εξοχή ενεργοβόρο κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τον κλάδο, ο οποίος σημειωτέον είναι ως επί το πλείστον εξαγωγικός και εξωστρεφής.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, μείωση της 1ης και 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%, όπως ισχύει για την 4η και 5η, καθώς επίσης, η επιστροφή των δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να μετατεθεί για το έτος 2023 και όχι κατά το έτος 2022.

Κατά την μετά τον κορωνοϊό περίοδο, αλλά και συνεχιζόμενης της πανδημίας, η ανάπτυξη στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή των σχετικών ποσών, από τις αδύναμες πλέον επιχειρήσεις, λόγω της συρρίκνωσης κατά την προηγούμενη χρονιά των δραστηριοτήτων τους, και των συνεπαγόμενων σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ