Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Πάνος Σκουρλέτης: Έγκλημα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Στρατηγικό έγκλημα» χαρακτηρίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα ενεργειακά δίκτυα έχουν «δεδομένα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και εξασφαλισμένη κερδοφορία, η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από κανένα εφάπαξ τίμημα».

«Έχουμε να κάνουμε με πολύτιμα ενεργειακά εργαλεία, που είναι σε θέση να στηρίξουν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας σε βάθος χρόνου. Που μπορούν  να επηρεάσουν τις ενεργειακές επιλογές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και, στο βαθμό που ασκείται μια πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας της κοινωνίας, να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, την αναγκαιότητα  μιας δίκαιης ανάπτυξης», τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος συγκεκριμένα στην παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ξένο fund, τονίζει ότι η επένδυση αυτή έγινε εκ του ασφαλούς, αφου ο ΔΕΔΔΗΕ είναι επένδυση υψηλής διασφάλισης.

«Είναι η επιχείρηση που ελέγχει το Δίκτυο Χαμηλής και Μέσης Τάσης, που θα υλοποιήσει ένα εκτεταμένο έργο υπογειοποίησης γραμμών, που θα αναλάβει την τοποθέτηση και λειτουργία των «έξυπνων» μετρητών, σχέδια που σε μεγάλο βαθμό έχουν εξασφαλίσει και χρηματοδοτήσεις. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία 5G, ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στην προσπάθεια ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και της αναθεώρησης του παραγωγικού της μοντέλου, είναι κάτι παραπάνω από κομβικός», επισημαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ενδοιασμούς για την ολοκληρωτική απώλεια της συμμετοχής του Δημοσίου από τα ενεργειακά Δίκτυα, αλλά και ότι, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδώσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία τον σχεδιασμό της επέκτασης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα επόμενα, κρίσιμα, χρόνια. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για οικονομικές απώλειες, αλλά  για απόσυρση από θεμελιώδεις υποχρεώσεις και δικαιώματα.»

Ξεπούλημα στη σκιά του φόβου για ενεργειακή φτώχια

Η εκχώρηση των εταιρειών ενεργειακών υποδομών έγινε καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω ενίσχυσης των ενεργειακών παρόχων, δεν αρκούν για να αντιστρέψουν μια ζημιά που ήδη έχει εκδηλωθεί σε πολλές περιπτώσεις. Είναι αναποτελεσματικά και κυρίως διαιωνίζουν και νομιμοποιούν ένα καθεστώς μη παρέμβασης από το κράτος στα δομικά στοιχεία της ενεργειακής ακρίβειας. Έτσι, όλες οι χώρες επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αλλά η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.»

Επιπλέον η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη διαδικασία ελέγχου των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή, παρ’ όλο που η νομοθεσία παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και θα μπορούσε να προχωρήσει στη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στα ενεργειακά προϊόντα, κάτι που αναμένεται να παρουσιάσει ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ακόμη και σε τομείς που έχει το δικαίωμα να το κάνει. Απαντιέται έτσι και το επιχείρημα, ότι αρκεί ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για να χαράσσεις πολιτική. Η κυβέρνηση δεν θέλει να τους ελέγξει, δεν μειώνει τους φόρους κατανάλωσης, δεν κρατά στο δημόσιο τα ενεργειακά Δίκτυα», τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Διαβάστε επίσης:

Πανηγυρίζουν για την εξαγορά του 49% της ΔΕΗ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ