Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Κυβέρνηση ΣΔΙΤ και στο βάθος κάλπες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να παρουσιάσει ως φιλολαϊκά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα.

Τα περισσότερα από τα μέτρα αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν και είναι πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή οι πολιτικοί αναλυτές συμφώνησαν ότι όλη η εμφάνιση του κυρίου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είχε προεκλογικό χαρακτήρα.

Βλέποντας όμως τα μέτρα διαπιστώνουμε ότι – πέρα από την προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους για την ακρίβεια – η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη εμμένει ευλαβικά στην ιδεολογική ταυτότητά της.

Τα μέτρα αυτά δεν ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των νέων, που επλήγησαν από την πανδημία και την οικονομική ύφεση που επέφερε. Δεν αποτελούν ουσιαστικό ανάχωμα στην ακρίβεια. Δεν δίνουν λύσεις στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους των πολιτών και των επαγγελματιών. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, της κρατικής πρόνοιας και της παιδείας.

Αντίθετα, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενθαρρύνει ευθέως τις συγχωνεύσεις, δηλαδή κλείνει το μάτι στις μεγάλες εταιρείες για να εξαλείψουν τον όποιο ανταγωνισμό είχαν από τους μικρούς επαγγελματίες, με την μέθοδο των συγχωνεύσεων.

Οι εξαγγελίες για την παιδεία και την υγεία αφορούν τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις γνωστές ΣΔΙΤ. Με άλλα λόγια, η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα περιέλθει στο άμεσο μέλλον στα χέρια ιδιωτών. Έτσι απλά. Μέσα σε περίοδο πανδημίας, η υγεία ιδιωτικοποιείται πλήρως. Το ίδιο και η εκπαίδευση, όπως φάνηκε από την μεθόδευση του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα πανεπιστήμια, για χάρη των κολλεγίων και των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να ενισχύσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες γιατί δεν εξήγγειλε μέτρα για να ελεγχθούν οι τράπεζες και να μην βάζουν θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών; Γιατί δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και τα δημόσια πανεπιστήμια; Γιατί δεν στοχεύει στην υψηλού επιπέδου κατάρτιση των νέων για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς και προτιμά να βγάζει φτηνό εργατικό δυναμικό στην αγορά;

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ