Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Σε ύψος ρεκόρ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο 3% έφτασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η άνοδος των τιμών δεν ξάφνιασε καμία από τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν  το κοινό νόμισμα καθώς ανάλογες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,2% και τον Ιούνιο κατά 1,9%.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων που αυξήθηκαν κατά 15,4%, όταν οι τιμές στα υπόλοιπα βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 2,7%, σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό κατά 2% και στις υπηρεσίες κατά 1,1%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Γερμανία (5%) και την Ισπανία, ενώ οι τιμές σε Ιταλία και Γαλλία κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την τελευταία δεκαετία, αρκεί να αναφερθεί ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι 2%, δεν προκαλεί καμία ανησυχία στους οικονομολόγους της ΕΚΤ επειδή κρίνεται προσωρινή. Ειδικότερα αποδίδεται στις τροφοδοσίες των επιχειρήσεων μετά το άνοιγμα που ακολούθησε το λοκ ντάουν.

Σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα του πληθωρισμού και θα μάθουμε αν ληφθούν μέτρα…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ