Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Η συντριβή του ελληνικού τουρισμού το 2020 σε αριθμούς

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Μείωση των αφίξεων κατά 69,7% και των διανυκτερεύσεων κατά 72,2% κατά το 2020, σε σχέση με το 2019, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποδίδοντας με αριθμούς τη συρρίκνωση του τουρισμού, που όλοι από διαφορετικές οπτικές γωνίες διαπιστώσαμε.

Η πτώση της τουριστικής κίνησης ήταν πολύ μεγαλύτερη από το εξωτερικό, σε σχέση με τον εγχώριο τουρισμό.

DT hotels 2021
Πηγή ΕΛΣΤΑΤ

Κάθετη ήταν και η πτώση που σημειώθηκε στις πληρότητες των κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα το 2020 που έφτασε το 29,6%, ενώ το 2019 είχε φτάσει το 48,7%.  Διαφορετική ωστόσο ήταν η πληρότητα που σημειώθηκε σε κάθε Περιφέρεια, όπως φαίνεται στον Πίνακα που ακολουθεί, με τις μικρότερες απώλειες να καταγράφει  η Δυτική Μακεδονία (-12,8%) και τις μεγαλύτερες τα Ιόνια (41,5%).

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει για μια ακόμη φορά τον έντονα εποχιακό χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού καθώς το 71,8% των αφίξεων και το 83,2% των διανυκτερεύσεων συγκεντρώνεται το τετράμηνο Ιούλιος  – Οκτώβριος. Δηλαδή στο ένα τρίτο του έτους αναλογούν τα τρία τέταρτα της τουριστικής ζήτησης.

Εξετάζοντας την κατανομή των απωλειών κατά Περιφέρεια, με κριτήριο της αφίξεις, πρωταθλητές αναδείχθηκαν το Βόρειο Αιγαίο (μείωση κατά 77%), Αττική και Ιόνια Νησιά (-73% για κάθε Περιφέρεια), Νότιο Αιγαίο και Κρήτη (-72% για κάθε Περιφέρεια).

Πειραιάς λιμάνι2

Ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2020 δεν ήταν δεδομένο ότι θα εξελιχθεί τόσο άσχημα. Κατέρρευσε επειδή η κυβέρνηση δεν ακολούθησε πρόγραμμα, ούτε έκανε ελέγχους στα σύνορα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην  αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά να εξελιχθεί και σε εστία μετάδοσης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...